TEKOJA JA TOIVOA - KORJATAAN HALLITUKSEN SOTKUT


LAPSET JA NUORET OVAT TÄRKEIN INVESTOINTIMME

Eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisy alkaa perheiden kokonaisvaltaisesta tukemisesta, laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta sekä tasa-arvoisista harrastusmahdollisuuksista. Lasten ja nuorten tukeminen on tulevaisuuteen suuntautuva, hyvinvointia vahvistava ja ennaltaehkäisevä panostus. 


  • Yhdenvertaiset mahdollisuudet harrastaa: Jokaiselle lapselle ja nuorelle taataan mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta tai asuinalueesta.
  • Ryhmäkoot hallintaan: Päiväkodeissa ja kouluissa ryhmäkokoja on pienennettävä, jotta oppimisympäristöt vastaavat paremmin lasten yksilöllisiä tarpeita ja alan ammattilaisten hyvinvoinnista huolehditaan.
  • Erityisopetukseen riittävät resurssit: Joustavat ja resursoidut ratkaisut erityisopetuksen kohdalla mahdollistamat yksilöllisen ja oikea-aikaisen tuen.
  • Nuorille tiloja hengailuun: Nuoret tarvitsevat paikkoja, jossa oleilla ja viettää aikaa. Nuorisotiloille ja erilaisille liikkuville palveluille on kysyntää, kunhan konsepti vastaa tätä päivää.


EDULLINEN + TOIMIVA = TURKU

Toimivassa kaupungissa on tarjolla monipuolista ja edullista asuntotarjontaa sekä erilaisia mahdollisuuksia liikkua paikasta toiseen mahdollisimman sujuvasti. Hallituksen isoja kaupunkeja kurittava liikenne- ja asuntopolitiikka yhdessä kustannusten kasvun kanssa korostaa jatkossa kuntien roolia. Tarvitaan ennakoivaa otetta pelkän reagoimisen sijaan.


  • Edullinen asuminen: Päättäjien on varmistettava, että kaavoituksella sekä konserniyhtiöiden omistajaohjauksella (Vaso, TVT ja TYS) luodaan päättäväisesti kohtuuhintaisen asumisen mahdollisuuksia pienituloisille. Asumista on ohjattava vahvemmin poliittisesti.
  • Liikenneköyhyyden vähentäminen: Liikkuminen on perusoikeus, johon jokaisella on oltava varaa. Hallituksen arvolisäveron korotukset ja joukkoliikennetukien leikkaaminen ovat johtaneet lipunhintojen korotuspaineeseen. Poliittisilla päätöksillä voidaan pitää hinnat maltillisina.
  • Panostetaan pyöräilyyn ja kävelyyn: Lisätään pyöräteitä, rakennetaan yksisuuntaisia pyöräkaistoja ja parannetaan pyöräpysäköintiä - luodaan ympärivuotisen pyöräilyn mahdollistava fillariverkko. Kaupunkipyörien tarjontaa kasvatetaan vastaamaan kysyntää ja kautta pidennetään. Pyöräteiden ja jalkakäytävien selkeä eriyttäminen parantaa kaikkien liikkumisen turvallisuutta.
  • Päätös raitiotien rakentamisesta välttämätön: Turun kasvu ja sen myötä rakentuva haaste liikenteelle on pullonkaula, josta kaupunki selviää kasvattamalla joukkoliikenteen kulkutapaosuutta. Sähköistyvät bussit tarvitsevat tuekseen raiteet.


YHTEISÖLLISYYTTÄ, LIIKUNTAA JA KULTTUURIRIENTOJA 

Elävä kaupunki ei synny ilman tekoja. Tavoitteena on tarjota laadukkaat, tasa-arvoiset ja helposti saavutettavat harrastus-, kulttuuri- ja liikuntamahdollisuudet kaikille turkulaisille. Kasvavassa kaupungissa kasvaa myös tarve näille palveluille.


  • Turvataan eri urheilulajien mahdollisuudet: Liikuntauudistuksen valuviat on korjattava välittömästi, jotta liikuntaseurojen ja muiden matalan kynnyksen toimijoiden toiminta on ennakoitavaa ja jotta liikuntapaikkojen määrä vastaa kysyntää.
  • Lähiliikuntapaikkoja ja kulttuurimahdollisuuksia: Lisää lähiliikuntapaikkoja ja tilaisuuksia taiteen sekä kulttuurin harrastamiseen. Painopiste erityisesti lähiöiden ja koulujen harrastusmahdollisuuksien parantamiseen.
  • Alennuksia erityisryhmille: Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja muut usein pienituloiset on pidettävä harrastus- ja liikuntapalveluiden parissa kehittämällä kannustavia alennuksia hinnoitteluun.
  • Pelastetaan Dynamo ja Ö: Turku ei pärjää ilman rakkauden halkovajaa Dynamoa ja Ö:n monipuolista kulttuuritarjontaa.
  • Ei-kaupallinen toiminta ja tilat: Yhteisöllisyyttä ja tekemistä ilman voittoa tuottavat toimijat on huomioitava, kun kaupunkia kaavoitetaan ja kasvatetaan. 


EI RASISMILLE, EI SYRJINNÄLLE

Turku rakentuu yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden periaatteille. Rasismin, syrjinnän ja vihapuheen vastainen työ on keskeistä kaupungin tulevaisuuden kehittämisessä.


  • Osallisuus päätöksenteossa: Eri ihmisryhmät otetaan mukaan päätöksentekoon ja kaupungin toiminnan kehittämiseen.
  • Arvot ohjenuorana: Turun toiminta pohjautuu yhdenvertaisuuteen ja kunnioitukseen, mikä näkyy kaikessa päätöksenteossa ja kaupunkikulttuurissa - joka ikinen päivä.