HOIVAA, HOITOA JA TUKEA KAIKILLE - EI HARVOILLE


LYHYEMMÄT JONOT, PAREMMAT HOITOKETJUT

Koko sote-uudistuksen tärkeimpiä tavoitteita oli kääntää terveydenhuollon painopistettä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Tällainen painopisteen keikautus vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteistä ajattelua. Ennen kaikkea se vaatii panostuksia kevyempiin ennaltaehkäiseviin palveluihin. Säästöjä syntyy lopulta siitä, kun ihmiset pääsevät ajoissa hoitoon eikä ongelmat syvene ja vaade raskaammista ja kalliimmista palveluista vähenee. Marinin hallituksen säätämä ja toimivaksi todettu kahden viikon hoitotakuu on nyt romutettu ja rahat alueilta viety nykyhallituksen toimesta. Uusi takuu on peräti 3 kuukautta, joka ei kestä vertailua kansainvälisesti, vaan on suorastaan häpeällinen. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen on omilla toimillaan tavoiteltava hoitotakuuta, jolla kyetään huolehtimaan alueen ihmisistä ja saavuttamaan sote-uudistuksen tavoitteita.


MIELENTERVEYSPALVELUIDEN SAAVUTETTAVUUTTA PARANNETTAVA

Mielenterveyspalveluiden tarve ei katso ikää, elämänvaihetta tai asuinpaikkaa. Siksi niiden on oltava tiivis osa koko meidän sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmäämme - neuvoloista vanhuspalveluihin asti. Palveluiden tarve on myös tunnistettava niin kouluissa kuin työpaikoillakin. Ajoissa mahdollistuva ensimmäinen käynti auttaa minimoimaan helposti syvenevät seuraukset. Orpon hallituksen terapiatakuu on askel oikeaan suuntaan, mutta aivan liian varovainen. 25-vuoden ikärajaus itsessään aiheuttaa sen, että esimerkiksi iso osa korkeakouluopiskelijoista jää sen ulkopuolelle. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen on luotava käytäntöjä, jotta yhä useammalla alueen asukkaalla on tarvittaessa mahdollisuus mielenterveyspalveluihin.


VÄHEMMÄN BISNESTÄ, ENEMMÄN HYVINVOINTIA

Ostopalvelut, vuokrahenkilöstön käyttö ja lastensuojelun jatkuva yksityistäminen. Ihmisten hädällä ja hyvinvoinnilla tehdään paljon erilaista bisnestä, joka tulee lopulta kalliiksi hyvinvointialueellemme. On selvää, että suuntaa on nyt käännettävä ja on satsattava ensisijaisesti omaan palvelutuotantoon. Kalliita ostopalveluita ja vuokrahenkilöstön käyttöä on suitsittava vahvistamalla omaa palvelutuotantoa. Ihmisten terveys ja hyvinvointi ei voi olla bisnes, joka eriarvoistaa.


KESTÄVÄÄ HENKILÖSTÖPOLITIIKKAA

Jokainen palvelu, jota hyvinvointialueellamme tarjotaan vaatii toteutuakseen henkilöstöä. Sillä, miten työntekijät jaksavat ja voivat, on valtava merkitys avun ja tuen laadulle ja lopulta määrälle, koska työvoimapulan uhka sote-sektorilla on jatkuva. Veto- ja pitovoimasta puhuminen ei riitä, jos samaan aikaan päällä on jatkuvat YT-neuvottelut, etuja leikataan ja henkilöstökyselyissä ilmenee huolta jaksamisesta sekä huomisesta. Tämä suunta on käännettävä välittömästi ja alueella on palattava noudattamaan aikaisempaa strategiaa, jossa henkilöstön hyvinvointi oli nostettu keskiöön. Vähemmän sanoja ja enemmän tekoja.


VASEMMISTOLIITON 5+1 TAPAA KORJATA SOTEA

👉🏻 KLIKKAA TÄSTÄ!